Здравният министър Кирил Ананиев увери, че учебната и клинична база в

...
Здравният министър Кирил Ананиев увери, че учебната и клинична база в
Коментари Харесай

Кирил Ананиев увери, че болница `Лозенец` ще продължи да се използва от студентите

Здравният министър Кирил Ананиев увери, че учебната и клинична база в болница „ Лозенец ” на студентите по медицина от Софийския университет ще бъде непокътната. Те ще имат опцията да употребяват и други клинични бази.
 Убеден съм, че Факултетът по медицина няма да бъде закрит, само че неяснотата поражда напрежение, разгласи ректорът на СУ  Факултетът по медицина в СУ се закрива, разгласи деканът Любомир Спасов и изиска студентите да го защитят
След като беше обявено, че държавната болница ще стане първото многопрофилно заведение за болнична помощ, осигуряващо сложно лекуване за деца, студентите по медицина от СУ останаха разтревожени. Досега те се образоваха точно там.

„ Болница „ Лозенец ” като многопрофилна детска болница ще бъде предопределена за лекуване единствено на деца. Това обаче не значи, че ще закрием останалите отделения, които не са свързани с лекуването на деца, болничното заведение ще бъде преобразувана посредством вливане в новата многофункционална детска болница. Тези отделения, които не са директно свързани с лекуването на деца, ще бъде прелокирани към другите академични лечебни заведения в София, които са профилирани в даденото лекуване за възрастни хора ”, заяви Кирил Ананиев в ефира на bTV.

Той уточни, че правителствената болница „ Лозенец ”, чийто шеф е проф. Любомир Спасов, има задължения за над 30 млн. лв. и поети задължения за над 60 млн. лв..

„ В същото време работещите в болничното заведение не бяха получавали месец, месец и половина заплати. Правителството взе нужните ограничения, с цел да разплати дължимите заплати. Освен това са прехвърляни средства от разноски за личен състав, за прехрана и финансови разноски ”, сподели министърът на опазването на здравето.

По негови думи се предвижда изграждането на още един корпус с топла връзка сред към този момент съществуващата постройка на болница " Лозенец " и новата. Това се постанова, защото болничното заведение разполага с към 220 кревати, обаче ще са нужни двойно повече.

„ Вчера се върнах от съвет на министрите на опазването на здравето. Разглеждахме новата финансова рамка, разговарях с господин Андрю Кайтис – той пое уговорката да направи всичко допустимо да обезпечи един спомагателен запас от европейски средства. Толкова, колкото са ни нужни, като създадем плана ”, заявиАнаниев.

Здравният министър уточни, че за плана ще се нужни към 35 – 40 млн. лв., до момента в който построяването на нова болница би коствало към 150 млн. лв..
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР